08-10-07

Do the HAKA!

Waar was ik dit weekend?

In Passendale... voor het ANZAC Weekend. ANZAC staat voor the Australian and New Zealand Army Corps. Misschien wist u dit al, maar de ozzie en kiwi soldaten hebben ook bij ons tijdens WOI in de loopgraven de dood in de ogen gekeken. De gesneuvelden werden dit weekend in Passendale herdacht met veel oog voor de merkwaardigheden van Oceanië.

Ikzelf heb een optreden bijgewoond waarin de cultuur van zowel de Aboriginals (Oz), als de Maori's (NZ) werden voorgesteld. De avond begon met, wat had u dan wel gedacht, een toch wel heel plezierige act met de didgeridoo! De gezapige Aboriginal liet de hele zaal meegenieten van het up-tempo gebrom en geprrrt. Een groot verschil met de ingetogen Maori die daarna op het podium stond. Met allerlei fluiten en klaagzangen werd het publiek meegevoerd in hogere sferen en zenachtige toestanden. Zelfs de baby op de vierde rij vooraan kon al dat spirituele op den duur blijkbaar niet meer aan en ons mieske naast mij... die had opeens haar ogen toe :o)

Máár dan, ooooh boy, en dán! Staan daar 4 uit de kluiten gewassen en schaars geklede Maori-mannen in al hun glorie te wachten tot ze het podium opkunnen. Er wordt opgetogen (of eerder opgelucht) gefluisterd: de haka!

De haka? Ik heb het niet over de gabberdans uit een ver vervlogen tijd (waaraan ik zelf ook nog schuldig ben geweest, ahum), maar wel over de ceremoniële dansen, waarmee de Maori's hun goden aanroepen. Ze voeren deze meestal op als oorlogsdans, of om festiviteiten of sportwedstrijden op te luisteren (met dank aan Wikipedia). Maar goed, ik dwaal af.

De groep die voor ons optreedt, heet Manaia. En amaiemaie! De blinkende torso's gooien zich wild heen en weer, de ogen schieten vuur en mond en tong bewegen ongecontroleerd alle kanten uit. Ik heb al afgesproken met het meisje naast mij dat ik die linkse wel voor m'n rekening neem. Zij wil die helemaal rechts, wat dan voor mij wel goed was, want hij bewoog toch wat houterig, ookal had hij de grootste borstspieren. Maar goed, ik dwaal alwéér af :o)

Het onderstaande filmpje toont u precies wat u zich moet voorstellen bij een haka. Het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, the All Blacks, voeren deze dans nog steeds uit voor elke match. Je zou voor minder fan worden!

Misschien herinnert u zich ook nog het reclamefilmpje van William Lawson's, waarbij ditzelfde team de Schotten tracht te imponeren... Misschien dan toch maar fan van de schotten worden? ;o)

13:20 Gepost door Freggeltje in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Ik ben dol op de haka, vandaar dat ik ook voor de All Blacks ben (boe, ze hebben de kwartfinale van de wereldkampioenschappen verloren tegen Frankrijk met twee punten - smells fishie). Ik heb die reclame van william lawson in juli zelfs eens gepost. We hebben ze ook in levende lijve aan het werk gezien in Nieuw Zeeland. Dat was prachtig. :)

Groetjes
Kim

Gepost door: Kim | 08-10-07

Neen, neen, ik heb het precies niet duidelijk gezegd. Ik heb helaas de all blacks nog niet life gezien, die zou ik best ook eens willen zien hoor. Neen, ik heb de haka life gezien, uitgevoerd door maori's in traditionele klederdracht. De haka was vroeger echt een oorlogsdans waarmee ze de vijand probeerden schrik aan te jagen. De all blacks hebben gewoon gedacht dat ze hiermee ook hun tegenspelers kunnen intimideren, maar de oorsprong is veel ouder hé. En de all blacks zijn ook meestal volledig gekleed, in je filmpje was er maar ene met een bloot bovenlijf, die maori's die ik gezien heb waren allemaal vrij bloot, alleen een lendendoek nog, met overal tattoeages, jajaja. :)

Groetjes
Kim

Gepost door: Kim | 09-10-07

eeeuh... die mannen zijn bijna zo gespierd als ik... ;-)
Grts, JB

Gepost door: Joe Bradley | 10-10-07

eigenlijk wilde ik dit komen zeggen...
Je moet eens hier gaan kijken: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/mediatheek/1.192648
Grts, JB

Gepost door: Joe Bradley | 10-10-07

lol je zou voor minder fan worden???
Je zou voor minder gaan lopen ja hihi :D
lieve groet

Gepost door: Ellen | 11-10-07

Brrr ... ... ik krijg hier schrik van ... Geef mij dan toch maar diene van de William Lawsons, en dan bedoel ik niet de wiskey ... *lol*

Gepost door: Stekelbeesje | 11-10-07

Een echte Oorlogs dans ? Dat is niet volledig correct.
De haka enkel is om de gunst van de goden aan te roepen. Er zijn ook haka's voor begravenisen en dergelijke. De haka die jij bedoeld is de Peruperu, dat is de specifieke oorlogsdans.

Gepost door: Pjetros | 09-04-08

De commentaren zijn gesloten.