25-01-07

De jeugd van tegenwoordig

Jaja, gisteren was het inderdaad "menens". Ik heb het klaargespeeld om een reflectie te schrijven die uiteindelijk 2 bladen én een half lang was. :o) Als ik iets doe, doe ik het ook goed hé!

Daarmee is mijn avondschool voorlopig schluss. Er rest mij enkel nog de stage, die ik gemakkelijk kan uitstellen tot volgend schooljaar. Voor diegenen die het nog niet wisten, ik ben bezig met mijn Getuigschrift voor Pedagogische Bekwaamheid, zoals dat dan officieel heet. De D-cursus dus. En of het mij bevalt!

Nu weet ik zeker dat ik m'n verdere leven zal slijten als Mevrouw "Freggeltje". Ik doe niets liever dan mijn tetter afsteken, zeker als ik mensen iets moet uitleggen. Soms hadden ze achteraf gewenst dat ze het mij nóóit hadden gevraagd, want ik leg het dus uit tot IK voel dat ze het snappen.

Een tweede reden zijn de tieners zelf. Aaaah, de zjeugd... Alle in-mijnen-tijd-gedachten ten spijt, ik HOU van de jeugd! Ik ben geneigd te zeggen: de onschuld, de naïviteit, de onbezorgdheid... maar nee, de jongeren van vandaag zijn allesbehalve onschuldig, naïef of onbezorgd. Een wereld aan informatie ligt aan hun voeten en daar maken ze gretig gebruik van, zij het nu goed of slecht.

In deze zoektocht wil ik daarom een begeleider zijn, een gids die hen door de poort van de volwassen wereld loodst. Zonder verbloemingen, no nonsense... en zo hebben ze het ook het liefst. Want als er één ding is wat jongvolwassenen de max vinden, dan is het discussies. Geef ze een topic zoals aids, incest, drugs of de doodstraf en ze zijn er als de kippen bij om hun zegje te doen. Als je toont dat je luistert tenminste. Echt luistert. En dan heb je respect... en dán pas kan je  doordringen.

Neen, ik heb nog geen ervaring MAAR ik ben wel de trotse tante van 10 freggeltjes, een titel die ik sinds m'n achtste meedraag. Ondertussen is de oudste net 18 geworden en de jongste 3. Het merendeel zit in de puberteit en de ganse familie heeft het geweten ook. Tijdens bijeenkomsten komt ieder wel eens langs bij de favo-tante om zijn of haar probleempjes uit te leggen. Ten eerste geniet ik er al van om meegezogen te worden in hun wereld vol bijna-liefjes of stalkende exen, de puist die de dag verknoeide of faalangst voor examen Wiskunde. Alhoewel, er zijn af en toe ook heel serieuze zaken waar zij mee bezig zijn. Dan rinkelt de alarmbel en is het tijd om bij te sturen, mijn tweede stokpaardje.

Of ik het onderwijs niet te idealistisch voorstel? Of ik niet weet wat voor loebassen er van tegenwoordig tussen zitten? Tja, als je al met zo'n instelling vertrekt, dan komt het helemaal niet meer slim, denk ik zo. Trouwens, dan is het aan ons, leerkrachten, om er ook werkelijk iets aan te DOEN!

Hierbij leg ik mijn pleidooi ten ruste...

wat is goed onderwijs                     
 
 

14:19 Gepost door Freggeltje in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: jeugd, onderwijs, leerkracht |  Facebook |

Commentaren

Mooie visie :)

Gepost door: Patrick | 25-01-07

mevrouw freggeltje... luisteren is één van de mooiste eigenschappen die een mens kan hebben mijn inziens!.

en aheum...vruchtbare familie bij jou hoor!!

Gepost door: Bibien | 25-01-07

*** Eerst een dikke proficiat met het opheffen van your lazy ass lol
Dan nog eens een proficiat met je positieve ingesteldheid :-)

lieve groet

ps: Het gedichtje heb ikzelf geschreven ja en thx voor het compje :-)

Gepost door: Ellen | 25-01-07

'mai je hebt er alleszins goed over nagedacht precies! en als je dan al iets zou idealiseren, dan kom je wel vlug genoeg weer met je voetjes op de grond, maar daar is niets mis mee.
Go with the flow!

Gepost door: Contessa | 25-01-07

@--)))--))--)--- hey, nen dikke proficiat! 3 fois x
oeps zal ik maar ni te veel vragen zekers ;-)
luisteren en luisteren is 2 - men luistert maar hoort ni wat men zegt! dus men luistert niet ;-)
(luisteren is idd een mooie eigenschap)

friendly greetings

Gepost door: sun | 25-01-07

@sun :o) Inderdaad, er zijn mensen die luisteren en mensen die "horen", mensen die kijken en mensen die "zien". Met de werkwoorden tussen de haakjes kom je veel en veel verder!
Bedankt voor je trouwe bezoekjes he zeg! ;o)

Gepost door: Freggeltje | 25-01-07

De commentaren zijn gesloten.